donderdag, september 15, 2005

Het vonnis - Randy Singer

Ik had wel weer eens zin een een gewoon spannend leesboek, en daarom leek mij dit een goede keuze: een legal thriller. Zou Singer een soort Grisham zijn?Vooropgesteld: op zichzelf raak ik redelijk snel verveeld met dit soort boeken. Je moet er niet teveel achter elkaar lezen, want dan ken je het kunstje wel: ze volgen een vast stramien. Aan de andere kant is een goed geschreven legal thriller een boek wat je kan meeslepen en je een tijdje goede ontspanning geeft.

Het boek van Singer voldoet aan beide kalificaties: het is qua stijl een dertien-in-een-dozijn boek, maar het is uitstekend geschreven en qua inhoud is het een pakkend verhaal. Ik heb dus zeker geen spijt van deze keuze.Waar gaat het om? Uiteraard om een rechtszaak, aangespannen door de advocaat Brad Carlson. Brad, geen christen, is in contact gekomen met Sarah Reed, de weduwe van de in Saoedi-Arabië vermoorde zendeling Charles Reed. Sarah en Charles waren beiden zendeling maar hun gemeente is ontdekt door de religieuze politie - de Muttawa. Het hoofd van de Muttawa heeft geen probleem met het vermoorden van mensen uit naam van de islam. De overval op Sarah en Charles wordt verpakt als drugsactie: zij zouden drugshandelaren zijn en Charles zou zich tegen zijn arrestatie hebben verzet. In huis wordt cocaïne verstopt.

Sarah raakt bij de Muttawa-overval gewond en ontkomt naar de VS. Daar begint de rechtszaak tegen het hoofd van de Muttawa en het land Saoedi-Arabië om smartegeld en schadevergoeding voor Sarah.

Vervolgens ontrolt zich een intrigerend schouwspel, met een aantal elementen:
- het onervaren team van Brad moet het opnemen tegen een gerennomeerd advocatenkantoor dat alleen maar toppers inzet;
- binnen het team van Brad ontstaan spanningen omdat er dubbelspel wordt gespeeld door één van de leden, waarvan de cruciale uitkomst pas aan het eind ontdekt wordt;
- juryleden blijken beïnvloedbaar en worden omgekocht, er vliegt smeergeld over en weer en er wordt volop afgeluisterd, achtervolgd en bedreigd;
- de rechter heeft een persoonlijk probleem met Brad omdat die in een eerdere rechtszaak - met betrekking tot anti-abortus activisten - de rechter tegen zich in het harnas heeft gejaagd;
- tussendoor speelt uiteraard de discussie over het recht op godsdienstvrijheid in gesloten landen en de wijze waarop de ondergrondse kerk wordt vervolgd in Saoedi-Arabië;
- het verhaal staat vol met slimmigheidjes en weetjes over het Amerikaanse rechtsstelsel, de advocatenpraktijk en de politieke en religieuze spanningen in de VS.

In het boek wordt veel aandacht besteed aan de loop van het proces. Er komen veel details aan de orde over de wijze waarop een civiele zaak in de VS wordt behandeld. Toch boet het boek daardoor niet aan vaart in; juist de manier waarop de details van de rechtsgang worden beïnvloed (bijvoorbeeld in welke volgorde getuigen worden bevraagd, waartegen wel of niet bezwaar wordt aangetekend, op welke momenten de rechter uit de tent wordt gelokt en waarom) blijken van belang voor de uitkomst van de zaak.

Al met al een onderhoudend verhaal en zeker een aanrader voor wie een spannend boek wil lezen. Ik ben nu toch wel benieuwd geworden naar het andere boek van Singer, "Vermoorde onschuld" dat als volgt wordt aangeprezen: "Eigentijdse ethische dilemma's in medisch-juridische thriller".

Op zijn eigen website heeft Singer, zelf jursit en advocaat, overigens een afdeling met "lawyer jokes", waarvan sommige "true story" zijn, zoals deze:

Here’s my all-time favorite. I hope none of you ever get stuck with this public defender as your lawyer! This guy was trying to prove that maybe…just maybe…the victim of the murder case wasn’t really dead when the autopsy started.
Lawyer: Did you check for a pulse?
Coroner: No. That’s ridiculous. I never check for a pulse.
Lawyer: Did you check any vital signs?
Coroner: Of course not.
Lawyer: Then isn’t it just possible that the victim might have been alive when the autopsy started?
Coroner: No, that’s not possible.
Lawyer: If you didn’t check any vital signs, how can you be so sure?
Coroner: Because his brain was on my desk in a jar.
Lawyer (hesitating): Couldn’t he have been alive nonetheless?
Coroner: I guess he could have been alive and practicing law someplace.

I rest my case.

sneuper


Randy Singer - Vermoorde onschuld. Uitgeverij Kok, 2003. ISBN 9043505943.

Geen opmerkingen: