vrijdag, juni 03, 2005

De Hemelse man - Broeder Yun met Paul HattawayDe hemelse man is een indrukwekkend boek. Ik hou helemaal niet van hypes en dit boek dreigde er één te worden. Op zichzelf is dat al een reden om het boek te wantrouwen. Maar toen het boek dan toch in huis kwam via mijn geliefde besloot ik het te lezen, en zoals gezegd: het is indrukwekkend.

Het tragische is dat je er niet aan ontkomt om in te gaan op de kritiek die is geleverd op het boek. Yun zou zich ten onrechte op een positie binnen de Chinese kerk hebben geplaatst en ook zouden de gebeurtenissen in het boek niet conform de waarheid zijn. Het is zelfs nodig gebleken dat Open Doors, in Nederland een erkende autoriteit als het gaat om de vervolgde kerk en de situatie in China, een verklaring over het boek en over Yun publiceerde. Mooi vind ik dat Open Doors Yun in zijn waarde laat. Passages als: “OD vindt het nog steeds een goed initiatief, geheel in lijn met de zendingsopdracht uit Mat. 28 en ook met onze Vision Statement” en “Als Open Doors zullen wij deze beweging goed- noch afkeuren. Laten wij bidden dat God deze beweging beschermt en in goede banen leidt” geven dit mooi aan.

Maar dan het boek zelf. Natuurlijk is het belangrijk dat een waarheidsgetrouw beeld wordt gegeven van iemands leven. Maar wat Yun beschrijft is zó indrukwekkend, dat als slechts een kwart daarvan helemaal waar zou zijn, hij nog een voor beeld is voor gelovigen in het Westen: een voorbeeld in gehoorzaamheid, in geduld, in toewijding, in heiligheid. En hoe kunnen wij nu helemaal controleren of elk detail klopt. Ik geloof dat Yun een oprecht mens is en dat hij oprecht zijn verhaal heeft willen vertellen. Soms klinkt het ongelooflijk wat hij schrijft, maar dat is ook de kracht van het verhaal. En bovendien, hoe weten wij nu wat het waarheidsgehalte is van andere biografieën van christenen, zendelingen, geloofshelden? Wij mogen op zijn integriteit vertrouwen en hoeven hem niet op voorhand af te wijzen. Voor mij is alles uit het boek onbekend: een vreemd land, een andere cultuur, omstandigheden die wij niet kennen: wie zijn wij dan om over al die dingen te oordelen?

Door het verhaal van Yun krijg je in elk geval een goed beeld van de omstandigheden waarbinnen bijbelgetrouwe Christenen in China moeten leven en onder welke druk zij blootstaan. Je ziet de vreugde in de kerk voor allen die zich aansluiten, de honger naar Gods woord. Je leest waarom de overheid zo fel tegen Christenen is gekeerd. Je leest over de omstandigheden in Chinese gevangenissen. Gruwelijk zijn de gedetailleerde verhalen van de martelingen die Al die verhalen, al die situaties… ik weet zeker dat ik het niet had volgehouden om onder die omstandigheden trouw te blijven. Je leest ook over de officiële staatskerk (de Drie-Zelf kerk) in China en wat Yun’s visie daarop is. Hij heeft kritiek, uiteraard, maar ook wel begrip. Toch roept hij op geen concessies te doen aan Gods woord, maar trouw te blijven aan de Bijbel. Een fantastisch pleidooi!

Bijzonder vind ik ook dat Yun van tijd tot tijd zijn zwakheden laat zien. Hij erkent dat het niet altijd makkelijk is, dat hij twijfels heeft, dat hij denkt aan opgeven. En als hij dan op een bijzondere manier bemoedigd wordt of in een bepaald situatie geleid, dan is duidelijk dat God hem leidt en voor hem zorgt. Hij schrijft ook eerlijk over momenten van hoogmoed, over het werken in eigen kracht in plaats van in afhankelijkheid, en over de consequenties daarvan. Het maakt Yun in zekere zin begrijpelijk, en houd je ook een spiegel voor.

De waarde van dit boek is tot slot dat het je een scherp beeld geeft over de situatie van de kerk in China en de noodzaak voor onze broeders en zusters te bidden. Het boek levert voldoende gebedspunten op. Ik had diezelfde ervaring met het boek van Randy Alcorn, Thuiskomst, dat ook in China speelt. Maar dat was een roman – een steengoeie roman, maar een fantasieverhaal – en dit is een getuigenis van een Chinese christen zelf. Dat maakt het voor mij nog waardevoller.

Dus ondanks de mogelijke hype: lees dit boek!

sneuper

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik woon ik Canada en heb ook zelf dit boek gelezen ,ik denk dat het voor iedereen goed is om dit te lezen,maar waar kun je dit boek kopen in het Nederlands dan kan ik het aan mijn fam geven.

Bedankt uit Canada