woensdag, mei 25, 2005

De kracht van de biddende man - Stormie Omartian

Dit boek heeft me verbaasd. Om het te gaan lezen was niet minder dan een uitdaging. Ik was bang voor een redelijk oppervlakkig Amerikaans zelfhulpboek, maar dat is me alles meegevallen.

Stormie Omartian is getrouwd met Michael, die ook een aantal stukken in dit boek schrijft. Ze is auteur van verschillende boeken over gebed, waaronder de tegenhanger van dit boek: "De kracht van de biddende vrouw".

Maar nu gaat het over de kracht van de biddende man.Het boek is redelijk luchtig geschreven, vooral de inleiding waarin Stormie de verschillen tussen mannen en vrouwen uiteenzet. Bekend materiaal, maar daarom niet minder vermakelijk. Ze vertelt dat ze het materiaal in dit boek voor een belangrijk deel van conferenties heeft gekregen, waar vrouwen haar vertelden waarvoor ze wilden dat mannen gingen bidden. In de verschillende hoofdstukken komt dit terug.

Het boek zelf is verdeeld in 20 praktische hoofdstukken, waarbij het steeds om een onderdeel van het leven van de vrouw gaat. Het stramien is steeds hetzelfde: eerst wordt een toelichting gegeven waar het eigenlijk over gaat in het hoofdstuk en hoe vrouwen en mannen daar naar kijken en op reageren, en hoe mannen hun vrouwen kunnen ondersteunen. Vervolgens volgt een lijstje gebedspunten die binnen dit onderdeel relevant zijn (op basis van input tijdens die conferenteis dus). Dan is er steeds een korte tekst van een man die vertelt hoe hij juist dit aspect van zijn vrouw in gebed heeft gebracht. Bijvoorbeeld Neal Anderson, James Robison, Steven Curtis Chapman. Vervolgens wordt het hoofdstuk afgesloten met een voorbeeldgebed, waarin het voorgaande bij God wordt gebracht. Met name dat laatste heeft mij verbaasd: ik vind die 20 gebeden zó goed geformuleerd, ik ben er van onder de indruk. Soms weet je gewoon de woorden niet om te bidden in een situatie, of weet je niet hoe je een onderwerp zo goed mogelijk bij God kan brengen. Deze voorbeelden helpen je de woorden te vinden.

O ja, die 20 hoofdstukken, waar gaat het dan over? Bijvoorbeeld haar emoties, haar vriendschappen, haar uiterlijk, haar doel, haar werk, haar angsten, haar toekomst, etc.

Kortom: een aanrader. Mannen, zet je er overheen en lees dit boek!

Stormie Omartian - De kracht van een biddende man, die werkelijk iets voor zijn vrouw wil betekenen. 213 bladzijden. Uitgave Gideon. ISBN 9060679776

Geen opmerkingen: