zaterdag, april 02, 2005

Leadership tool kit - Bryn Hughes

Van een vriend kreeg ik dit boek, dat de aanbeveling heeft : biblically based management practice for your church.

En dat is waar dit boek over gaat: management, maar dan in de kerk. Hughes heeft een gereedschapskistje (tool kit) voor leiders gemaakt. En gereedschappen zijn vooral praktisch, net als dit boek.Hughes legt eerst uit waarom leiderschapskwaliteiten zo belangrijk zijn in de kerk, en diept vervolgens uit wat een leider is: leiders zijn onmiddellijk herkenbaar, leiderschap is een gave, leiders hebben visie, etc. In korte paragrafen maakt hij zijn punt. Daarna gaat hij in op de gemeenschappelijke waarden en de gemeenschappelijke cultuur: wat is het belang ervan en hoe ontwikkel je het. De observaties in deze hoofdstukken komen verder in het boek steeds terug.

Het hart van het boek zijn de 'tools'. Hughes heeft er 11, die in een logische volgorde staan. Veel van de tools zijn uitgewerkt in tabelletjes of schema's, een aantal heeft een invuloefening erbij zodat je je eigen score kan uitrekenen op dat specifieke punt.
De eerst 'tool' is "managing the temptations of leadership". Hughes laat eerst zien welke soorten verleiding er zijn in relatie tot leiderschap, en daarna laat hij je zelf een lijst invullen om te zien welke voorkomen. De bedoeling is dat deze 'tool' in een team wordt behandeld en besproken, waarna voor elkaar kan worden gebeden en de verleidingen kunnen worden aangepakt.
En dat geldt natuurlijk voor alle tools: het gaat er vooral om met een team aan het werk te gaan. Dus ook als het gaat om "exploring motives", "delegation", "changing the mental tapes" of "coaching, mentoring and discipleship" (om er maar een paar te noemen): het heeft geen zin er in je eentje mee te hobbyen. Het is vooral een boek om sámen te doen.

De tools zijn uiteindelijk niet meer dan tools. Elk onderwerp rechtvaardigt een boek op zichzelf. Noodgedwongen blijft Hughes daarom aan de oppervlakte: het gaat nooit echt diep. Ook valt het aantal bijbelaanhalingen een beetje tegen, die komen maar hier en daar terug.
Maar de onderwerpen zijn zonder meer interessant, en kunnen een team beslist verder helpen. De voorbeelden en testjes zijn interessant genoeg om een discussie los te maken. Ik heb er in elk geval veel aan gehad.Bryn Hughes - Leadership tool kit. 203 pagina's. Kingsway Publications.

Geen opmerkingen: